Ученици от десет училища развиваха умения за гражданска грамотност с интерактивни методи

Сред дейностите бяха симулация на парламент, изследователски задачи и проучване на работата на европейските институции

През месеците май и април 2018 г. се проведоха първите интерактивни дейности с учениците по проекта ”Развиване на гражданска грамотност у учениците с интерактивни методи”, който се изпълнява от фондация “Заедно в час” с финансовата подкрепа на Столична община, програма Европа 2018.

Ученици от три училища участваха в симулация на български парламент: 170 СУ “Васил Левски” с ръководител Джани Чернев, 97 СУ „Братя Миладинови“ с ръководител Сава Ташев и 104 ОУ „Захари Стоянов“ с ръководител Диана Николова.

В други три училища учениците решаваха казуси, свързани с правата и задълженията им като европейски граждани: Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация „А. С. Попов“ с ръководител Даниела Трендафилова, 105 СУ „Атанас Далчев“ с ръководител Яна Досева и 81 СУ „Виктор Юго“ с ръководител Донка Панева-Иванова.

Учениците в 40 СУ „Луи Пастьор“ с ръководители Росица Василева, Зорница Владкова и Биляна Атанасова, в ЧСЕУ „Дрита“ с ръководител Христина Атанасова и в 18 СУ „Уилям Гладстон“ с ръководител Петя Пенева се запознаха с европейските институции и дейността им чрез изследователски задачи.

Учениците на 202 ОУ „Христо Ботев“ участваха във викторина след няколко седмици проучване на Европейския съюз и държавите-членки под ръководството на Кристина Колева.

Резултатите от дейностите, реализирани с учениците във всяко от училищата, ще бъдат споделени на финална конференция, която ще се състои в гр. София  на 20 юни 2018 г. Очаквайте допълнителна информация за реализирането на проекта.