Том Хигинс


Том е инвеститор, професионален банкер и социален предприемач, който живее и работи в България през последните 21 години. Той е изпълнителен директор и съосновател на Ятото – социална мрежа и рекламна платформа, която развива иновативен модел, наречен възобновяеми реклами (renewable advertising), както и съуправляващ партньор в Empower Capital – дружество, финансирано от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), което управлява 15 милиона евро. Други негови инвестиции към момента са също JobTiger.bg, MoitePari.bg, CreditLand.bg и Club50Plus.bg.

През 2005 година той съосновава и става съуправляващ партньор на Balkan Accession Fund (BAF), инвестиционен фонд за дялово и мецанин финансиране с капитал от 110 милиона евро, чиято основна цел е да помага на успешни български и румънски компании да се развият и утвърдят в региона. Том първоначално идва в България през 1993 г. като доброволец, част от програмата MBA Enterprise Corps, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID). В периода между 1993 и 2005 г. той е част от Българо-американския инвестиционен фонд (БАЕФ), където през 1997 г. става управляващ директор и главен инвестиционен директор, както и изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка (БАКБ), с фокус върху малкия и средния бизнес и хотелиерското кредитиране.

Том заема и значителни лидерски позиции в българското бизнес общество. Към момента той е член на Надзорния съвет на Американския университет в Благоевград (АУБГ), член на Експертния съвет на Заедно в час, и член на Борда на комисията „Фулбрайт” в България. В началото на своята кариера г-н Хигинс е работил за Coopers & Lybrand и Equitable Life в Ню Йорк. Той е магистър по бизнес управление, завършвайки в Kellogg School of Management в Северозападния университет (Northwester University), и бакалавър по финанси и управление на информационни системи от университета Albany, където завършва с пълно отличие.
Вижте още членове на съвета